Hoe beperk ik het stroomverbruik van mijn warmtepomp?

Een warmtepomp is milieuvriendelijk en zuinig. Ze verwarmt uw woning tegen een beperkte kostprijs door gebruik te maken van de calorieën uit de omgeving (water, lucht, bodem).

Maar hoe kunt u het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp tot het minimum beperken en tegelijk het rendement optimaliseren? Hieronder een paar tips.

1. Vermijd temperatuurvariaties overdag

Warmtepompen verbruiken minder elektriciteit als ze een constante temperatuur handhaven. 

 • Verander de instellingen dus niet te veel en verlaag niet telkens de gewenste temperatuur 's nachts of wanneer u de woning verlaat. Het is een misvatting dat u hierdoor geld bespaart.
 • Om uw stroomverbruik te verminderen, verlaagt u best de gevraagde temperatuur met maximum één graad.

2. Beperk de vertrektemperatuur van het verwarmingswater

Om zeker te zijn dat er een aangename temperatuur is, stellen de installateurs de verwarmingstemperatuur van het water hoger in dan uw reële behoeften. Maar hoe hoger de temperatuur die het verwarmingswater moet bereiken, hoe meer elektriciteit uw warmtepomp verbruikt en hoe minder ze rendeert.

 • De vertrektemperatuur van het verwarmingswater is dus best zo laag mogelijk, d.w.z. maximum 40°C. Heel praktisch met vloerverwarming en/of ventilorconvectoren, omdat die op een lagere temperatuur werken!
 • 3. Activeer de elektrische weerstand manueel

Warmtepompen zijn vaak uitgerust met een elektrische weerstand (bij full electric). Die springt in wanneer er niet voldoende warmte opgewekt wordt in de omgeving zijn om het water behoorlijk te verwarmen.

Zo'n elektrische weerstand kan het elektriciteitsverbruik van uw pomp echter snel doen stijgen. Daarom moet u ervoor zorgen dat deze weerstand niet automatisch in gang schiet (bv. via de thermostaat). Activeer hem dus manueel. Zo behoudt u de controle en kunt u het verbruik nauwkeurig monitoren.

4. Laat de installatie regelmatig onderhouden

Er is voor een warmtepomp geen verplicht regelmatig onderhoud. Toch is een onderhoud/controle  wel aan te raden. Vooral wanneer de kans bestaat dat de buitenunit kan vervuilen door blad af andere vervuiling. Dis zal slechts sporadisch voorkomen. Eenmal per 5 jaar de buitenunit controleren lijkt ons in de meeste gevallen voldoende.

  5. Volg het elektriciteitsverbruik op de voet

  Houd uw elektriciteitsverbruik in het oog om onaangename verrassingen te vermijden! Zo ontdekt u tijdig eventuele onregelmatigheden en storingen en kan u snel ingrijpen.

  6. Combineer met zonnepanelen

  Een andere manier om de kostprijs van een warmtepomp te drukken en meteen ook uw ecologische voetafdruk te verkleinen, is ze te laten draaien op duurzame elektriciteit die u zelf hebt opgewekt. Zonnepanelen zijn dan een uitstekende optie.