Hybride warmtepomp: Goed Idee?

Met een hybride warmtepomp kun je in sommige gevallen veel aardgas besparen. Maar zo'n apparaat is niet voor ieder huis geschikt. Op deze pagina vind je twee manieren om te kijken of een hybride warmtepomp voor jouw huis een goede oplossing is.

Wat is een hybride warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp is een apparaat dat water verwarmt. Meestal alleen voor je radiatoren of vloerverwarming maar niet voor je douche. De naam ‘hybride’ wordt gebruikt omdat het een combinatie is van een elektrische warmtepomp en een hr-ketel op gas. Het warmtepompdeel doet het grootste deel van het werk. Als het buiten erg koud is en de warmtepomp het niet alleen redt, springt de gasketel bij. Het warmtepompdeel verwarmt gemiddeld ongeveer 60% van het water, en dat bespaart dus veel gas ten opzichte van een losse hr-Ketel. Wel is het zo dat het per woning behoorlijk kan verschillen hoeveel aardgas er bespaard wordt. 

Wanneer heeft het zin om over te stappen? 

Het heeft niet altijd zin om over te stappen op een hybride warmtepomp. Wellicht omdat je woning (nog) niet goed genoeg is geïsoleerd. Of je huis is juist zo goed geïsoleerd dat een volledig elektrische warmtepomp (dus zonder gas) ook een optie wordt. Ook kan het dat er in jouw buurt de komende jaren een warmtenet aangelegd wordt.

Om je bij je keuze te helpen, vind je hieronder twee manieren om te bekijken of een hybride warmtepomp voor jou aantrekkelijk is: