1. Lucht-water warmtepompen

Een lucht warmtepompinstallatie haalt energie uit de buitenlucht. Deze warmtepompen worden toegepast in de bestaande bouw en bij renovatie. Er zijn 2 types lucht warmtepompen:

Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht met een buitenunit (zie foto boven) en geeft die af aan je cv-water, sanitair water of zwembadwater. Zo’n lucht-water warmtepomp is relatief eenvoudig te plaatsen.

Nadeel is dat momenteel de warmtepompen slecht verkrijgbaar zijn en lange levertijden kennen.

Geschikt als: nieuwe cv-installatie bij nieuwbouw of renovatie / vervanging van bestaande cv-ketel / zwembadverwarming
Prijs lucht-water warmtepomp: € 7.500 à 12.500 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

Lucht-lucht warmtepomp

Deze warmtepomp wordt meestal verkocht als een airco. Deze onttrekt ook warmte aan de buitenlucht met een buitenunit, maar geeft die af aan de lucht in je woning in plaats van je cv-water. Dat gebeurt met 1 of meerdere binnenunits die warme lucht in je woning blazen. Bij warm weer kan je de werking omdraaien en de lucht-lucht warmtepomp als airco gebruiken. Het enige nadeel is dat op dit type warmtepomp geen subsidie wordt gegeven. Voordeel is de lagere aanschafprijs en de goede beschikbaarheid.

Geschikt als: vervanging van elektrische verwarming in een kleine woning (bv. appartement) / airco in nieuwbouw of bestaande woning
Prijs lucht-lucht warmtepomp: € 2.500 à 8.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

2. Andere soorten warmtepompen

Naast  lucht warmtepompen kan je ook nog kiezen voor een hybride warmtepomp of een warmtepompboiler. Wat doen die warmtepompen precies? We zetten het kort op een rij:

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een cv-ketel (op gas). Dit slimme systeem kiest altijd de energiebron die op dat moment het voordeligst is. Op de meeste momenten is dat de warmtepomp. De cv-ketel treedt enkel in actie als de buitentemperatuur te laag is voor de warmtepomp (bv. lager dan -10 °C), als de gevraagde hoeveelheid warmte te groot is, …

Geschikt als: vervanging van bestaande cv-ketel met kleine renovatie (zonder extra isolatie, nieuwe warmtetoestellen of leidingen, …)
Prijs hybride warmtepomp: € 6.000 à 9.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler onttrekt warmte aan de omgevings- of ventilatielucht om het sanitair water te verwarmen. Daardoor is het een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor een elektrische boiler. Je kan zo’n warmtepompboiler combineren met je bestaande cv-ketel of met een warmtepomp.

Geschikt als: boiler bij nieuwbouw of renovatie / bij grote gezinnen of gezinnen met grote warmwaterbehoefte
Prijs warmtepompboiler: € 3.000 à 5.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.