De gasprijzen gaan door het dak

Hogere gasprijzen betekenen ook een hogere gasrekening. Zelf heb je weinig invloed op de prijs die je betaald voor een kuub gas. Waar je wel invloed op hebt is je gasverbruik. Hoe minder je verbruikt, hoe lager de kosten. Hoog tijd dus om te besparen op je gas. Lees op deze pagina meer over hoe jij met behulp van een slimme thermostaat, een warmtepomp of een hr-ketel kunt besparen op je gasverbruik.

Slim gas besparen

Jouw woning energiezuinig verwarmen en daarmee besparen op gas is makkelijker dan je denkt. Zo is een nieuwe CV-ketel is erg energiezuinig. De moderne CV-ketels worden daarom ook wel Hoogrendementsketels (HR-ketel) genoemd). Je kunt ook kiezen voor een warmtepomp. Warmtepompen halen energie uit de lucht, uit de bodem of uit water en verbruiken alleen energie om de pomp te laten draaien.

Door het isoleren van je woning bespaar je aanzienlijk op je energieverbruik. Er kan geen warmte meer verloren gaan via het dak, de ramen, de vloer of de muren.

Al deze opties zorgen voor lagere energiekosten, geven meer comfort en zijn beter voor het milieu.

 

11 Simpele Bespaartips

 •  Tip 1: Verwarm alleen de ruimtes waar je warmte wil
 • Het is echt niet nodig om je hele huis te verwarmen als je overdag alleen in de woonkamer bent. Onze eerste gas bespaartips is daarom om de radiatoren in de slaapkamers en op zolder gewoon dicht te draaien. Hiermee bespaar je jaarlijks zo 5 tot 10% op je gasverbruik.
 • Tip 2: Kies voor een combiketel in plaats van een boiler
 • Gebruik je voor je warme water nog een grote boiler? Dat kost veel energie. Je boiler houdt het warme water namelijk continu warm, maar je hebt het niet altijd nodig. Kies voor een combiketel en je bespaart zo 250 tot 500 m3 gas per jaar. Met de huidige gasprijzen is dat snel besparen.
 • Tip 3: Zorg voor droge lucht in huis: ventileer!
 • Droge lucht is veel makkelijker warm te krijgen. Zorg er dus voor dat vochtige lucht geen kans krijgt en ventileer je huis regelmatig. Dit scheelt je zo'n € 100,- per jaar.
 • Tip 4: Verwarm gericht met infrarood
 • Heb je een werkplek of hobbyruimte in huis? Dan wil je daar natuurlijk wel lekker warm zitten. Maar is het nodig om de hele ruimte te verwarmen? Met een infraroodpaneel kun je heel gericht verwarmen. Hang deze vlakbij je bureau. Zo zit jij lekker warm, zonder dat je de hele ruimte moet verwarmen. De radiator kan dan een stuk lager, zodat je hier al snel € 175,- per jaar mee bespaart!
 • Tip 5: Zet de aanvoertemperatuur van je ketel op 75 graden
 • Vaak staat de aanvoertemperatuur van het warme water uit je ketel op 85 graden. Dat is helemaal niet nodig. Onze gas bespaartip is om deze lager te zetten. De meeste woningen worden met 70 graden ook prima warm. Je bespaart hiermee jaarlijks zo 10% op je gasverbruik.

  Is je huis goed geïsoleerd? Dan kun je de aanvoertemperatuur zelf terugzetten naar 50 of 60 graden. Zo vergroot je de besparing! Wordt je huis niet meer comfortabel warm? Dan zet je hem eenvoudig zelf weer omhoog.

  Je kunt in de handleiding van je cv-ketel terugvinden hoe je de aanvoertemperatuur aanpast. Vaak is dit heel eenvoudig.

 • Tip 6: Radiatorfolie achter je radiatoren
 • Het is toch zonde dat je radiatoren ook de muur achter je radiator verwarmen? Door radiatorfolie tegen de muur achter de radiator te plakken, weerkaatst de warmte terug de kamer in. Hierdoor hoeft de radiator minder hard te werken om de hele ruimte te verwarmen. Zo bespaar je al snel 10 m3 gas per m2 radiatorfolie. Dat is dus ongeveer € 10,- per m2, ieder jaar weer.
 • Tip 7: Plaats ventilatoren onder je radiator
 • Met radiatorventilatoren wordt de warmte van je radiator beter over de hele ruimte verspreid en warmt de ruimte sneller op. Je bespaart hiermee tot wel 15% op je gasverbruik.
 • Tip 8: Isoleer de verwarmingsbuizen
 • Je ketel doet zijn uiterste best om het water tot 75 graden te verwarmen, dan is het toch zonde als het door de buizen richting je radiator al weer afkoelt. Isoleer deze buizen. Het levert een kleine besparing op, maar alle kleine beetjes helpen! En het is een simpele ingreep.
 • Tip 9: Vakantie? Vorststand!
 • Ga je op vakantie? Zet je thermostaat op de vorststand. Zo heb je een minimaal verbruik én gaat er niks kapot.
 • Tip 10: Verwarm met je airco
 • Tip 11. Time je douchebeurt

  Tuurlijk, lang douchen is heerlijk! Maar korter is beter. Je bespaart al snel € 40 met twee minuten korter douchen. Plaats een waterdichte zandloper in je douche. Die heb je al voor zo'n € 2,50. Als je de tijd ziet, douche je minder lang. Wat ook helpt om te besparen op gas: vervang je douchekop voor een waterbesparende variant. Zo gepiept, snel bespaard. 

Tip:
kleine investeringen om energie te besparen

Wil je echt stappen zetten om gas te besparen, dan is het raadzaam om eens kritisch naar je woning te kijken. Zijn er plekken waar je warmte verliest? En heb je budget beschikbaar om te investeren in een zuiniger huis? Een zuinige woning hoeft niet gelijk duur te zijn. Zo staan er tussen de gas bespaartips meerdere oplossingen die voor een paar tientjes te realiseren zijn, bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie of zelfklevend tochtband kunnen warmteverlies bij ramen, muren en deuren tegenhouden. De maatregelen zorgen gelijk voor minder warmteverlies en een lagere gasrekening.