BESPAREN

Welke factoren bepalen hoeveel u bespaart met een warmtepomp?

 

Isolatie niveau
Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Hierdoor wordt de woning constant en op lage temperatuur verwarmt en verbruikt de warmtepomp minder energie om de temperatuur op peil te houden.
Maar een lage temperatuurverwarming is alleen mogelijk als uw woning voldoende geïsoleerd is, zodat de warmte behouden blijft. Daarom is het isolatieniveau van uw woning zo belangrijk voor het rendement van uw warmtepomp en dus voor een lagere energierekening.

Het soort woning
Ook het soort woning bepaalt hoeveel u bespaart op uw energierekening. Hoe meer kubieke meters (m3) uw woning bevat, hoe meer gas u verbruikt voor de verwarming van de woning en hoe meer u dus kunt besparen, in verhouding uiteraard. U kunt dit het beste vergelijken met voordeelacties, de totale korting wordt steeds hoger naarmate u meer korting artikelen aanschaft.
En ook de ligging van uw woning bepaalt het verbruik. Een rijtjeshuis heeft doorgaans minder energie nodig dan een vrijstaand huis van vergelijkbare grootte. Ook hier geldt: hoe hoger uw gasrekening, hoe meer u in verhouding kunt besparen met het aanschaffen van een warmtepomp.

De grootte van uw huishouden
Uiteraard speelt ook de grootte van uw gezin een rol. Hoe meer gezinsleden, hoe meer energieverbruik. Daarnaast zijn de gewoonten binnen uw huishouden bepalend: hoe lang wordt er dagelijks gedoucht en hoe wordt er omgegaan met de thermostaat? Besparen op bijvoorbeeld water en licht zijn algemene tips om uw energierekening te verlagen.

COP van een Warmtepomp oftewel (Coëfficiënt Of Performance)

Wat betekent COP?

Een term die vaak gebruikt wordt bij warmtepompen

Kijk naar het schema dat ter illustratie in deze column is afgebeeld. Daarin wordt de COP van een warmtepomp aangegeven bij een buitentemperatuur van 7 °C en een afgiftetemperatuur van 35 °C. Bij een COP van 4,5 krijg je van de warmtepomp 4,5 kW warmte terug voor elke kW die je er aan elektriciteit instopt. Stop je er 2 kW in, dan krijg je dus 9 kW aan warmte terug. De kosten voor deze 2 kW bedragen bij eigen opwekking via pv-panelen 16 eurocent.

Maar omdat de zon niet altijd schijnt, is 20 eurocent realistischer. Koop je de elektra in, dan ben je 40 eurocent kwijt. Dezelfde 2 kW warmte kun je ook genereren met gas.

Hiervoor is 1 m³ nodig. Kort geleden moest je daar nog 75 eurocent voor neertellen, maar nu is de gasprijs torenhoog, en zal naar verwachten ook niet meer op het oude niveau terugkomen.

Gecombineerd met laagtemperatuurafgifte levert de warmtepomp tot 50 procent besparing op energiekosten op ten opzichte van de cv-ketel. De oplettende klant zegt dan terecht dat het buiten ook vaak kouder is dan 7 °C. Oftewel: is die COP van 4,5 niet te optimistisch?

Mijn antwoord is dat het ook vaak warmer is dan 7 °C en dat de COP uit de fabrieksopgave niet veel afwijkt van de praktijk. Je ziet dat ook aan de Seasonal COP (over de seizoenen-SCOP), oftewel het jaargemiddelde. Die wijkt doorgaans maar 5 of 10 procent af van de COP.

 

Samenvattend

Een warmtepomp levert 9 kWatt (kost 2 kWatt aan stroom) Kosten € 0.70

De cv ketel gebruikt hiervoor 1m3 gas (kosten € 3.70